שאלות נפוצות

אני מוצא עצמי נשאל לעיתים שאלות בעניין מהו טיפול נפשי וכן הלאה. לפיכך, באתי לרכז כאן מספר שאלות נפוצות ואולי מידע נוסף שיעזרו למעוניין בשירותיי. אני תקווה שהתשובות לשאלות אלו קצת יעשו סדר בעניין. עדיין, אני זמין לפנייה ישירה, בטלפון, במייל או באמצעות דף הקשר ….

האם אתה פסיכולוג?

לא. אינני פסיכולוג. אני בעל הכשרה, בין השאר, בפסיכולוגיה ופסיכותרפיה במסגרת לימודי כעובד סוציאלי (עו"ס ברשיון מס' 29314). פסיכולוג מחוייב בתואר שני לפחות במסלולים קליני, שיקומי או רפואי, על מנת לספק טיפול ללקוחותיו (עפ"י חוק הפסיכולוגים). עובד סוציאלי רשאי לספק טיפול דומה ללקוחותיו כבר עם קבלת תואר ראשון והסמכה לעו"ס (מתוקף חוק העובדים הסוציאלים).  הסיבה לכך לדידי פשוטה. לימודי עבודה סוציאלית בתואר ראשון כרוכים בהכשרה מעשית בשטח בהיקף של 50% ממשך הלימודים.  קרוב ליומיים בשבוע לאורך 3 שלוש השנים. בפסיכולוגיה, רק בתואר שני במסלול קליני, נפגש הסטודנט עם מטופלים.  ובכל זאת, מה ההבדל?
פסיכולוג קליני רשאי לנפק אבחונים מסויימים שעו"ס איננו רשאי. עו"ס מאידך מוסמך לפי חוק להגיש דו"חות מסויימים הקבילים חוקית בענייני רווחה וסעד שפסיכולוג קליני לא יוכל להגיש. פסיכולוג קליני יעמיק יותר ויתמחה בטיפול פרטני בגישות שונות. עו"ס לרוב מטפל ומסייע בגישה מערכתית רחבה יותר, הרואה את המשפחה, הקהילה וכלל המרכיבים החוקיים, חברתיים וכלכליים כמשפיעים על האדם. בודאי שישנו הבדל בין השניים. אך קיימת חפיפה לא מעטה. שניהם מקצועות טיפוליים המגיעים כל אחד מרקע הסטורי מקצועי שונה.

האם אתה פסיכותרפיסט?

אכן. הטיפול שאני מעניק נקרא פסיכותרפיה. כך למדתי והוכשרתי. כמטפל פסיכותרפיסט אני משקיע בלימוד והתמקצעות ונעזר בפיקוח והדרכה בהתאם.  ישנם מאות סוגים של פסיכותרפיות כאשר אני פסיכותרפיסט EMDR מוסמך. חשוב לציין, שלמעשה פסיכותרפיה איננה מקצוע המעוגן בחוק. יש מגוון רחב של הסמכות המשך לפסיכותרפיה עפ"י גישות שונות החל מהאנליטית הקלאסית וכלה בכזאת של גוף ונפש. לכן, ראוי לשאול פסיכותרפיסט, מה היא השיטה בה הוא הוסמך.

ככל פסיכותרפיסט, הרי שעברתי בעצמי, לאורך השנים טיפולים פסיכותרפויטים פרטניים (אישיים) וכן זוגיים ומשפחתיים. חוויתי על עצמי מהו טיפול שכזה ומה אדם מסוגל להפיק ממנו. במקרים שבו אתרשם מקצועית, שעדיף ללקוח שלי לקבל תמיכה מבעל מקצוע טיפולי אחר מתוקף התמחות נפרדת, הרי שאני מחויב להפנותו בהתאם ולסייע בתהליך המעבר.

האם נדבר על ההורים, טראומות ילדות וכדומה?

אולי. תלוי בעצם בך. אני מטפל בגישה הממוקדת יותר בהווה, בכאן ובעכשיו, ובאופן בו אדם מתמודד עם אתגרים וקשיים בחייו הנוכחים. בטיפולים קצרי מועד, כפי שאני נוהג לטפל, לרוב המיקוד הוא על בעייה או צורך ספציפי שאותו באת אתה להגדיר ככזה שאתה זקוק בגינו לעזרתי. העבר משפיע עלינו ללא ספק אך יש בידינו להשתנות ולהתפתח למרות זאת. הטיפול הוא מסע משותף של גילוי שאיננו מוגבל במרחבי הזמן אליהם נגיע.

מה ההבדל מול אימון (קואצ'ינג)?

אימון בעיקרו הוא טכניקה שאפשר אולי לדמותה בהכללה גסה לשיטת הטיפול ההתנהגותית קוגניטיבית (CBT). אימון מבוסס על עשייה מחד ומאידך התבוננות על האופן בו חשיבה מסוימת מכשילה או מעצימה את האדם בחייו.  אימון לא נועד לאפשר שינויים עמוקים יותר בנפש האדם, במידת ואכן הדבר מתבקש. הוא גם איננו מתאים לרוב, להתמודדות עם פתולוגיות (מחלות או תסביכים) נפשיות מסוימות. במסגרת הטיפול שאני מעניק, אני עשוי להשתמש בטכניקות של אימון וזאת בתיאום עם הלקוח וכמובן עפ"י הצורך.  בעבודה בארגונים, עם מנהלים וצוותים, הרי שלרוב אפעל יותר בגישה שכזאת.   מאידך, אני רגיש לצורך, שלפעמים עולה, של הלקוח להעמיק בטיפול מעבר למסגרת שנקבעה מראש. לפיכך ניתן להמשיך איתי בטיפול נפרד מעמיק יותר.

במסגרת נסיוני, יצא לי לטפל במגוון רחב של אנשים המתמודדים עם בעיות שונות: בעיות התמכרות לסמים ואלכוהול, מחלות נפש (כגון סכיזופרניה, OCD, דכאון קליני וכדומה), קשישים הנכנסים למדרון הדמנטי, נערות בזנות, בוגרים עם מחלות מסכנות חיים או מחלות כרוניות קשות, משתקמים מאירועים רפואים חריגים, נפגעי טראומה, גברים במערכות יחסים אלימות במשפחה ועוד.  זהו חתך אנושי רחב שבוגרי קורס אימון לא נחשפים אליו ואין הם מקבלים הכשרה להתמודד במקרים שכאלו. הנסיון הזה שלי כמטפל, הוא מעין רשת בטחון של ידע יישומי שאני פורש בפנייך הלקוח. וכמובן, בכל מקרה אני מחוייב להפנותך לחלופות טיפוליות במקרים בהם אין לי את ההכשרה והידע לטפל בעצמי.

כמה זמן נמשך טיפול?

כאמור, אני מודע היטב לכך שאנו חיים בדור בו התרגלנו לצפות לתוצאות מהירות ומיידיות. מהותית, הדבר שעשוי לקבוע את משך הטיפול הוא השילוב של מהות הקושי עמו בחרת להתמודד והיקף התוצאה הנדרשת.  בגישות הטיפול קצרת המועד בה אני מטפל (גישות פסיכודינמיות של מלאן וג'ימס מאן ובפרט טכניקת Coherence Therapy החדשנית ופסיכותרפיית EMDR האפקטיבית במיוחד) הרי שלעתים נסתפק בפגישות בודדות ובכל אופן לרוב נסיים את הטיפול תוך רבעון (שלושה חודשים בהם נפגש פעם בשבוע, לכל היותר). לעתים נשלב טיפול מבוסס מיינדפולנס (Mindfulness) בהתאם למטופל והסוגיה של הפרק. במידה ונבחר להכנס לטיפול ממושך ומעמיק יותר הרי שנעבוד יחדיו מספר חודשים ואולי שנה ויותר.